Domokos László

Tanévnyitó a Ludovikán

2020-09-01 13:03
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi tanévnyitó ünnepségét szeptember 1-jén, a Ludovika Arénában tartották, amelyen részt vett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, majd Koltay András, az NKE rektora mondott beszédet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó rendezvényén.

Orbán Balázs felidézte: az elmúlt évtized is a kihívásokról, válságokról, bizonytalanságról szólt. A válságokkal való szembenézésben, annak kezelésében az állam szerepe kulcsfontosságú - emelte ki. Idén, a koronavírus-járvány kitörésekor Magyarország azért tudott eddig sikeresen védekezni, mert az állam magára vállalta az emberek egészségének megóvását, képes volt összefogni az állampolgárokkal, s így ellaposítani a járványgörbét - mondta az államtitkár, megjegyezve: azt is látni, hogy csak az erős és cselekvőképes állammal bíró országok tudtak szolidárisak lenni és kézzelfogható segítséget nyújtani másoknak.

NKEtanevnyiot2


Orbán Balázs az NKE hallgatóitól azt kérte: higgyenek abban, hogy az államnak szerepe van a közösség életében, s hogy az állam nem a problémák okozója, hanem azok hatékony megoldója.

Koltay András, az NKE rektora emlékeztetett: az intézményben a közigazgatás, a rendvédelem, a honvédelem és a vízügyi igazgatás számára képeznek szakembereket, akik a haza szolgálatára szegődtek. A hallgatókhoz szólva azt mondta: nemes, nagy felelősséggel járó, életre szóló hivatást választottak és "fontos szerepet játszanak majd Magyarország jövőjében".



NKEtanevnyito

 

Koltay András kitért arra is, hogy az NKE elsőéves hallgatói történelmi időben élnek, s most egy világjárvány közepén kezdik meg tanulmányaikat. Ez különleges hozzáállást, különleges erejű hallgatói közösséget igényel. Azt kérte: higgyenek abban, hogy "közös erővel úrrá leszünk a nehézségeken", s bízzanak benne, hogy nemsokára ismét a normális körülmények között folyhat az oktatás. A rektor ugyanakkor azt mondta, nem tudni, hogy ennek mikor jön el az ideje.

Az NKE 2020/2021-es tanévnyitó ünnepségén a járványhelyzet miatt csak az elsőéves hallgatók, a kitüntetésben részesült hallgatók és oktatók vettek részt egymástól kellő távolságra helyet foglalva a Ludovika Arénában.