Domokos László

Címke: integritás

Közbeszerzési integritás a gyakorlatban

A Közbeszerzési Hatóság által szervezett nemzetközi konferencia témája rendkívül aktuális napjainkban, hiszen minden szervezetnek fel kellett, illetve továbbra is fel kell készülnie arra, hogy a koronavírus járvány, valamint a napjaink háborús környezete által okozott társadalmi és gazdasági hatások növelhetik a korrupciós kockázatokat. Fontos, hogy az intézmények vezetői felismerjék az integritási kockázatokat, ezen belül pedig a közbe...
Elolvasom »

A digitalizáció kulcsfontosságú a visszaélések megakadályozásában

A kockázatok mérséklése vagy – ahogy szaknyelven mondják – az integritás alapvető követelményeinek a kialakítása egyúttal a korrupció visszaszorulását fejezi ki. Az integritás valójában egy olyan rendszer felépítését is jelöli, ahol már létre sem tud jönni az a helyzet, amely visszaéléshez vezethet. Mit jelent ez a gyakorlatban, illetve az Állami Számvevőszék törekvéseiben?
Elolvasom »

Kiemelt jelentősége van az együttműködésnek

Azt szeretnénk elérni, hogy az állampolgárok érezzék, érdemes a Számvevőszékhez fordulni és megéri együttműködni velünk. Az ÁSZ az Országgyűlés ellenőrző szervezeteként nem egy hatóság, ezért nem is bírságol, helyette az intézmények vezetőit szólítja fel a hiányosságok pótlására, az Alaptörvényben meghatározott, célszerű működés feltételeinek megteremtése érdekében. Többek között erről beszéltem az Inforádiónak adott interjúban.
Elolvasom »

A társulások nem jó intézménygazdák

Az Állami Számvevőszék 2021. évben 3932 olyan intézmény integritását értékelte, amelyek önkormányzat, vagy társulás irányítása alá tartoztak. Az értékelés szempontja, hogy az ÁSZ támogassa az integritással összefüggő szabályozási környezet kialakítását, annak érdekében, hogy már az ellenőrzés időszakában elősegítse a szervezetek integritásának megerősítését. Így növelje a szervezetek felkészültségét a korrupcióval szemben. A tapasztalat...
Elolvasom »

Hogyan erősíthető az integritás?

A COVID-19 világjárvány alapjaiban változtatta meg az életünket, illetve a minket körülvevő gazdasági környezetet. Ennek következtében az integritás megőrzése és a korrupció megelőzése újabb területeken, újabb elérendő célként és feladatként jelent meg a járvány idején.
Elolvasom »